Kot že veste smo včeraj 8.8.2018 končno podpisali Kolektivno pogodbo za gostinstvo in turizem skupaj z Dogovorom. KP bo še ta teden vpisana v register KP pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve  ter potem objavljena v Uradnem listu RS.

V 81. členu nove  KP piše, da le-ta začne veljati prvi mesec  po objavi v Uradnem listu RS. Stanje brez pogodbe torej še traja, zato 12-mesečnega referenčnega obdobja ni , ampak je v veljavi 6-mesečno obdobje, ki ga predvideva Zakon . To pomeni, da morajo delodajalci oz. podjetja že v mesecu avgustu izplačati vse presežne ure, ki niso bile izkoriščene, bile so pa pošteno oddelane, po vrednosti nadure (1,30%). Sindikat je na to stanje pravočasno opozoril delodajalce ter Inšpektorat za delo.

View the embedded image gallery online at:
https://www.sindikat-git.si/sl/novice#sigFreeId0e725fe1a6

Pripravljamo tudi dopis za direktorje podjetij, predvsem tiste,  ki nimajo podpisane  podjetniške pogodbe, da to svojo obvezo TAKOJ realizirajo. Prosim Vas, da povprašajte svoja vodstva ali bodo Zakon spoštovala in izplačala delavcem vse viške ur, nastale v prvih šestih mesecih referenčnega obdobja in nas o tem obvestite.

Čistopis KP Gostinstva in turizma z dne 08.08.2018

Danes 8.avgusta 2018 ob 13.uri bo Sindikat Git Slovenije skupaj s delodajalci TGZ in ZDS-Sekcija za gostinstvo podpisal Kolektivno pogodbo dejavnosti GIT,ki bo veljala,kot temeljni akt naslednja štiri leta. Po zaključku turistične sezone bo sindikat vložil predlog za pogajanja o dvigu plač v panogi gostinstva in turizma.

Objavljamo vabilo na novinarsko konferenco Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije (S GIT), ki bo v petek, 3. 8. 2018 ob 10:00 v Domu sindikatov (Dalmatinova 4, Ljubljana, velika sejna soba v 6. nadstropju).

Na novinarski konferenci vas S GIT želi seznaniti z aktualnim stanjem na področju gostinstva in turizma, z dejstvom, da v panogi po 25 letih ni več podpisane kolektivne pogodbe in predvsem – s posledicami, ki iz dejstva izhajajo.

Preberi več

V Uradnem listu RS (št. 51/2018, z dne 20.7.2018) je bil objavljen količnik rasti cen prehrambnih izdelkov, na podlagi katerega se določi regres za prehrano med delom za obdobje julij-december 2018 in znaša 1,024.

Žal KP GIT še ni podpisana. Tekst 38. člena , 3. točke še vedno ni usklajen! Ko bo , javimo takoj! V nasprotnem primeru tudi javimo datum tiskovne konference in začetek sindikalnih aktivnosti!

Tako znaša nov znesek regresa za prehrano v KP GIT za obdobje julij-december 2018 4,58 EUR.
Objavljeno na: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/celotno-kazalo/201851

Ker so številni slovenski gradbeni delavci, cestni in luški delavci, smetarji, kmetje, vrtnarji, ribiči, vzdrževalci električnega, vodovodnega in železniškega omrežja, poštarji, branjevke, gozdarji, solinarji, vozniki, varnostniki na parkiriščih, policisti, vojaki, gasilci in še mnogi drugi, ki svoje delo opravljajo na prostem, v tem letnem času izpostavljeni škodljivim sončnim žarkom in visokim temperaturam, se je kampanji Varno delo na soncu pridružila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Preberi več

Podkategorije

Še niste član?

Izpolnite pristopno izjavo in postanite del družine.

pisko

Ugodnost

sindikalne pocitnice

Sindikalne počitnice

sindikalne pocitnice

GiT kontakt

Sindikat GiT (gostinstva in turizma Slovenije)
Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana

ID za DDV: 93950420
tel:01 4341 200

Sindikalne počitnice

sindikalne pocitnice

Fairhotels Slovenija

fairhotels logo

Izjave

Sindikat GIT je nujna protiutež delodajalcem. K.Leban
Sodoben delavec je dejansko prekarec. G.Vojnović
Ljudje delajo predolgo, delajo preveč, praktično ni več razmejitve med delovnim časom in zasebnim življenjem. L.Jerkič