Kdo bi moral preprečiti zlorabo prekarnega dela? Bi to morali storiti sindikati, delodajalci, ali bi bilo bolje, da bi se prekarci organizirali in branili sami? Vsi ti. Pogoji za samoograniziranje prekarcev so izrazito slabi, predvsem pa bi se s tem morala ukvarjati oblast, vlada, parlament v državi, ki se deklarira kot socialna država. Če gre za socialno državo po ustavi, bi morale vse oblike vključevanja delavcev zagotavljati njihovo temeljno varnost: pošteno plačilo za delo, socialno zavarovanje in enakopraven dostop do socialnih dobrin kot so izobrazba, zdravje itd.

 

Dr. Niko Toš je avtoriteta na področju raziskovanja javnega mnenja. Je ustanovitelj centra, ki se z raziskavo javnega mnenja ukvarja, ob vodenju centrov za sociologijo, pa je kot dekan vodil tudi Fakulteto za družbene vede. Njegov pogled na družbo je utrjen z raziskavami, za naš diskurz pa posebno zanimiv, ker ima dr. Toš dober vpogled v to, kako so se vrednote Slovenk in Slovencev spreminjale v času in kako je na njih vplival pojav prekarnosti.

Celoten prispevek je na voljo: http://www.spehnakruhu.com/academia/dr-niko-tos-videz-odprtega-trzisca-dela-pomeni-za-obsezne-strukturne-kategorije-skrajno-diskriminacijo

Avtor: Lucijan Zalokar, novinar, čet., 5.7.2018


Še niste član?

Izpolnite pristopno izjavo in postanite del družine.

pisko

Ugodnost

sindikalne pocitnice

Sindikalne počitnice

sindikalne pocitnice

GiT kontakt

Sindikat GiT
gostinstva in turizma Slovenije
Neratova 4, 2000 Maribor

ID za DDV: 93950420
tel:031 840 381

Imate plačane davke in prispevke?

Sindikalne počitnice

sindikalne pocitnice

Fairhotels Slovenija

fairhotels logo

Izjave

Sindikat GIT je nujna protiutež delodajalcem. K.Leban
Sodoben delavec je dejansko prekarec. G.Vojnović
Ljudje delajo predolgo, delajo preveč, praktično ni več razmejitve med delovnim časom in zasebnim življenjem. L.Jerkič