Objavljamo vabilo na novinarsko konferenco Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije (S GIT), ki bo v petek, 3. 8. 2018 ob 10:00 v Domu sindikatov (Dalmatinova 4, Ljubljana, velika sejna soba v 6. nadstropju).

Na novinarski konferenci vas S GIT želi seznaniti z aktualnim stanjem na področju gostinstva in turizma, z dejstvom, da v panogi po 25 letih ni več podpisane kolektivne pogodbe in predvsem – s posledicami, ki iz dejstva izhajajo.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) vas vabi na novinarsko konferenco, ki bo v petek, 3. avgusta 2018 ob 10:00 v Domu sindikatov (6. nadstropje, velika sejna soba) na Dalmatinovi 4 v Ljubljani .

Na samem vrhu turistične sezone bi radi opozorili slovensko javnost, vse zaposlene, vse delodajalce in vse turiste, da panoga turizma in gostinstva prvič po 25 letih nima Kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma. Pogajanja niso bila uspešna.

Zatikalo se je vseskozi, zataknilo pa pri višini dodatka na presežne ure, v kolikor jih delavci ne morejo izkoristiti v času referenčnega obdobja. Sindikat je predlagal 15% povečanje vrednosti presežne ure, kar pa je bilo odločno zavrnjeno – kljub slabem položaju gostinskih delavcev, kljub slabim plačam, slabemu delovnemu času in vsakodnevnem mobingu na delu in spet rekordnemu turističnemu obisku!

Sezona uspeva le zato, ker so v njenem ozadju ljudje, ki delajo 12 ur in več na dan. Brez zakonsko določenih odmorov in počitkov skrbijo za dobro počutje gostov in za Slovenijo, kot top turistično destinacijo v Evropi.

Očitno tega nihče ne ceni! Očitno smo bili predolgo tiho in predolgo pripravljeni na civiliziran dialog in poštena pogajanja!

No, tega je konec!

Na novinarski konferenci bomo opozorili predvsem na konec pogajanj, na dejstvo, da kolektivna pogodba dejavnosti GIT Slovenije ne velja in na posledice, ki iz tega dejstva sledijo.

Prepričani smo, da je potrebno zelo resno opozoriti na veliko pomanjkanje posluha do delavcev, do kuharjev, natakarjev, sobaric … ki jih primanjkuje predvsem zaradi ravnanj nekaterih slovenskih direktorjev, ki vodijo največje turistične družbe v lasti države. Na to opozarjamo že več kot pet let. Vse to resno ogroža razvoj slovenskega turističnega gospodarstva.

Rešitev je na dlani; Povečanje plač, takojšnje plačilo vseh presežnih ur, ureditev delovnega časa in spoštovanje vseh delavk in delavcev, ki delajo v turističnih podjetjih. Seveda pa tudi podpis Kolektivne pogodbe dejavnosti in začetek partnerskega sodelovanja s civiliziranim socialnim dialogom in novimi pogledi na položaj zaposlenih v slovenskem turizmu.

Na novinarski konferenci bomo predstavili tudi nadaljevanje sindikalnih aktivnosti do 15. avgusta 2018.

Karmen LEBAN, Generalna sekretarka Kristijan LASBAHER, Predsednik S GIT Slovenije

S GIT Slovenije

Vabilo na novinarsko konferenco Sindikata GIT Slovenije v pdf


Še niste član?

Izpolnite pristopno izjavo in postanite del družine.

pisko

Ugodnost

sindikalne pocitnice

Sindikalne počitnice

sindikalne pocitnice

GiT kontakt

Sindikat GiT
gostinstva in turizma Slovenije
Neratova 4, 2000 Maribor

ID za DDV: 93950420
tel:031 840 381

Imate plačane davke in prispevke?

Sindikalne počitnice

sindikalne pocitnice

Fairhotels Slovenija

fairhotels logo

Izjave

Sindikat GIT je nujna protiutež delodajalcem. K.Leban
Sodoben delavec je dejansko prekarec. G.Vojnović
Ljudje delajo predolgo, delajo preveč, praktično ni več razmejitve med delovnim časom in zasebnim življenjem. L.Jerkič