Svetovni dan turizma v ospredje postavlja delovna mesta (ozadje)

pripravila Martina Gojkošek

Ljubljana, 25. septembra – V petek bomo obeležili svetovni dan turizma, ki bo letos potekal pod sloganom Turizem in delovna mesta: boljša prihodnost za vse. V slovenskem turizmu močno primanjkuje kakovostnih kadrov, tudi zato, ker so ti poklici premalo cenjeni, menijo v sindikatu.

Svetovni dan turizma pod okriljem Svetovne turistične organizacije (UNWTO) vsako leto obeležujemo 27. septembra. Organizacija je letos za osrednjo temo izbrala delovna mesta, saj ta panoga zagotavlja vsako 10. delovno mesto na svetu.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek ob tem dnevu poudarja, da kakovostna delovna mesta in kakovostno upravljanje s kadri prinašajo boljšo prihodnost za zaposlene v turizmu, turistično gospodarstvo, turiste in lokalno prebivalstvo.

Slovenija želi biti butična turistična destinacija. “Za preboj v sfero butičnosti pa v prvi vrsti potrebujemo kreativne in zadovoljne zaposlene. Le takšni zaposleni bodo ustvarjali visokokakovostne storitve in inovativne turistične produkte,” je poudaril minister. Pozval je tudi h krepitvi vpetosti lokalnega okolja v turistično ponudbo in ustvarjanje delovnih mest.

Da so ljudje ključni za uresničevanje vizije slovenskega turizma, to je zagotavljanje trajnostnih butičnih petzvezdičnih doživetij za zahtevne obiskovalce, so izpostavili tudi v Slovenski turistični organizaciji (STO). Kakovostna delovna mesta in kakovostno upravljanje s kadri pa ne zagotavljajo le boljše prihodnosti za zaposlene v turizmu, pač pa tudi za turistično gospodarstvo, turiste in lokalno prebivalstvo, s tem pa prinašajo tudi višjo gospodarsko rast, so še poudarili.

Kadri so vključeni tudi v strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma do leta 2021. Eden od ključnih ciljev, zapisan v njej, je namreč povečanje zaposlovanja za polni delovni čas v turističnem sektorju na 12.000 zaposlenih.

Povpraševanje veliko, delo prekarno

V Sloveniji že več let vlada veliko pomanjkanje kakovostnih kadrov v gostinstvu in turizmu. Samo na zavodu za zaposlovanje je prijavljenih okoli 5200 prostih delovnih mest, med njimi je 2300 natakarjev in 1300 kuharjev, je za STA izpostavila generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Breda Črnčec.

Ob tem delodajalci iščejo kader tudi preko različnih agencij, oglasov, družbenih omrežij in tudi na bolj inovativne načine. Nekateri tako celo nagrajujejo redno zaposlene, če pripeljejo novega delavca – prejmejo lahko od 50 do 100 evrov neto – ali reaktivirajo že upokojene delavce.

Vendar to ne pomeni, da so zaposleni delavci tudi ustrezno obravnavani. “Še vedno je veliko prekarnega dela, veliko zaposlitev za določen čas, sezonskih delavcev, študentskega dela … mnogi tuji delavci iz bivših republik Jugoslavije ostanejo le kratek čas, nato pa svojo priložnost iščejo čez mejo in v drugih državah EU, kjer so boljši pogoji dela in višja plača,” je izpostavila. Črnčecova zato težko sklepa, da se cilj iz strategije o zaposlovanju za nedoločen čas že uresničuje.

Veliko pomanjkanje delovne sile na drugi strani pomeni, da so obstoječi delavci preobremenjeni, iztrošeni, utrujeni in da se jim kopičijo presežne ure. “Zaradi pomanjkanja kadra presežnih ur ne morejo koristiti, velikokrat se jim tudi ne plačajo v skladu s kolektivno pogodbo dejavnosti,” izpostavlja sogovornica.

Veliko kršitev se nanaša tudi na nenehne spremembe tedenskih urnikov zaradi bolniških, nenadnih dogodkov in podobno, kršitve počitkov pa so “že stalnica”. Sploh pri manjših delodajalcih se dogajajo zamiki izplačila plač, na tisoče je neizplačanih presežnih ur, neizkoriščen ostaja letni dopust ali pa delodajalci delavcem ne izplačajo regresa.

Povprečna plača v panogi še krepko pod slovensko

Tudi plače v gostinstvu in turizmu so še naprej krepko pod tistimi v Sloveniji, je izpostavila Črnčecova. “Še vedno je delo v tej panogi bistveno premalo plačano, saj smo na repu vseh storitev,” je poudarila.

V prvem letošnjem trimesečju je tako povprečna bruto plača v Sloveniji znašala 1723,03 evra. Medtem je povprečna plača v gostinstvu dosegala 1195,68 evra, kar je 69 odstotkov povprečne slovenske, v dejavnosti strežbe jedi in pijač je bila na 61,9 odstotka oz. pri 1071,81 evra, v gostinsko-nastanitvenih dejavnostih pa na 79,6 odstotka oz. pri 1379,31 evra.

“Še vedno imamo plačni model, ki ne odraža realnega stanja, je ob tem kritična sogovornica. Zvišujejo se najnižje osnovne plače, kar po njenem pomeni, da se takšen dvig bore malo sploh komu pozna.

Kljub temu, da so za letošnje leto sindikati izpogajali za dvakraten dvig najnižjih osnovnih plač, vsakič v višini dva odstotka, pa je ta plača po kolektivni pogodbi dejavnosti še vedno izredno nizka – za prvi tarifni razred denimo znaša 480 evrov bruto, za petega, kamor spada največ zaposlenih, pa 821,92 evra bruto. “Je sploh potreben še kakšen komentar glede plač?” ob tem pravi Črnčecova.

V večini družb se sedaj nove delavce zaposluje z višjimi osnovnimi plačami, kar pa še povečuje nepravičnost za obstoječe. Minimalno plačo je v letošnjem marcu v gostinstvu prejelo 2250 zaposlenih, v gostinsko-nastanitvenih dejavnostih 626 zaposlenih in v dejavnosti strežbe jedi in pijač 1624 zaposlenih. Veliko pa je še delavcev, ki zaslužijo le nekaj malega nad minimalno plačo, ki znaša 886,63 evra bruto, je še dodala.

“Poklice v gostinstvu in turizmu bo potrebno dvigniti na raven uglednih in dobro plačanih poklicev, potem se tudi za kader ne bo bati,” je bila jasna sogovornica.

Počivalšek se deficitarnosti določenih poklicev zaveda. Več moramo narediti za dvig ugleda teh poklicev, motiviranje mladih, več moramo vložiti v znanje, spretnosti in kompetence zaposlenih v turizmu. “Predvsem pa moramo ustvarjati spodbudno okolje za delo in kadre uspešno upravljati. Pri tem pa imate ključno vlogo prav podjetja,” je še sporočil v svoji poslanici.