Sindikat delavcev gostinstva in turizma se sprašuje: Bo kdaj kdo za kaj v naši državi tudi odgovarjal?

Posted on Posted in Novice
  1. 2. 2021

Objavljamo javno pismo Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT), namenjeno predsedniku vlade Janezu Janši.

Spoštovani predsednik vlade,

kako dolgo bodo v tej državi še veljala dvojna merila? Ena za »navadne smrtnike« in druga za »elito«?

Tako delodajalci, kot delavci so v panogi gostinstva in turizma zaradi zaprtja panoge pahnjeni v vse večjo negotovost in stiske različnih razsežnosti, medtem, ko lahko gospodarski minister »odloča po svoje« in krši sprejete odloke odločujočih v naši državi, med katere spada tudi sam? Pravzaprav se sedaj po tem »spodrsljaju gospoda ministra« prikazuje, da je bila možnost prehranjevanja v gostilnah, restavracijah možna ves čas zaprtja panoge. Pa vas sprašujemo, kdo se tu spreneveda in dela norca iz gostincev, pred vsem pa iz delavk in delavcev, ki so že od 19. 10. 2020 na čakanju na delo doma?

Če so sprejeta »pravila«, odloki in to s strani odločujočih v naši državi, ki jih moramo spoštovati državljanke in državljani, velja to tudi za vas, spoštovana oblast ! Še posebej bi morali biti vzor vsem nam prav tisti, ki vodite našo državo. Vsi smo lahko v medijih videli, da gre za več kot očitno sprenevedanje, saj so kar trije govorci, ki so bili prisotni na dogodku, govorili drugače. Ali so bili kruhki ali so bili sendviči, ali se je pila voda ali pil »špricer«, sploh ni več pomembno. Pomembno je, da javnosti sam minister ni predstavil resnice o tem dogodku, še več, izgovarjal se je, da odlok vlade to dopušča, kar pa glede na to, da je večina gostiln in restavracij še vedno zaprtih, delodajalcem ni bilo predstavljeno. In uboga »raja«, ljudje, ki vse bolj postajamo ujetniki in hlapci v lastni državi, se moramo zadovoljiti z opravičilom, da je šlo za nepremišljeno potezo in to šele po razkritju v medijih in vse večjih pritiskih javnosti glede dogodka?

Pa vas sprašujemo v imenu delavk in delavcev, državljank in državljanov: bo kdaj kdo v tej državi zakaj tudi odgovarjal?

Zakaj gostinci niso vedeli, da noben odlok ne prepoveduje poslovnih srečanj, vse do trenutka, ko je v javnosti odjeknila informacija o sestanku v prleški gostilni Taverna?

Spoštovani predsednik vlade, kdo želi koga v naši državi peljati žejnega čez vodo? 

Zakaj na vse apele, ki smo vam jih kot edini reprezentativni sindikat gostinstva in turizma v Sloveniji pošiljali, tudi na ministrstvo za gospodarstvo in delo, da si ljudje zaslužijo za užitje malice na kulturen in dostojanstven način (delavci, ki delajo na prostem, predvsem gradbinci) niste od govorili, da je to z odlokom omogočeno? Zakaj ste molčali?

V številnih pozivih apeliramo na vas in odgovorna ministrstva, da pričnete s sproščanjem ukrepov, saj se ljudje družijo povsod, le tam ne, kjer bi jim bila zagotovljena varnost uživanja pijač in hrane!

Ko sam minister »izigrava« sprejet odlok vlade je zadeva toliko bolj kompleksne narave, za kar v sindikatu menimo, da takšni predstavniki ljudstva tako pomembnih funkcij ne bi smeli opravljati. Preveč je že afer določenih predstavnikov oblasti, da ne govorimo o kulturi dialoga poslancev, ministrov, vlade, pa se ne zgodi nič!

In spoštovani predsednik vlade, nobeno opravičilo ne more oprati laži!

Številna vrata lokalov, gostiln, tudi hotelov, so v tem času že zavedno zaprla svoja vrata številni delavci, so ostali brez dela in bili ste tiho! Vse do zaužitja vode in prleškega sendviča gospodarskega ministra!

Veliko nas je že, ki nas je dobesedno sram, v kakšni državi živimo!

Večina delavk in delavcev, zaposlenih v panogi gostinstva in turizma, je doma z 80-odstotnim nadomestilom plače. Kako dolgo boste še preizkušali njihovo vzdržljivost? 

Ste sploh kdaj v tem kriznem času pomislili na delavce, ki morajo s 700 evri ali še z bistveno manj denarja preživeti mesec? Ste kdaj pomislili, koliko lačnih ust imate v lastni državi? Če ste, potem vam predlagamo, da skušate vsaj en dan kot delavec tudi živeti!

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT)