SGIT Slovenije je na NIJZ naslovil zaprosilo za seznanitev z argumenti

Posted on Posted in Novice

SGIT Slovenije je na NIJZ naslovil zaprosilo za seznanitev z  argumenti,  na podlagi katerih analiz in dejstev,  panoga gostinstva predstavlja tveganje za širitev okužb. Želimo vedeti,  kje so bili ti izvori okužb, zaradi katerih smo že 7 mesecev v lock downu!

Spoštovani direktor, g. Milan Krek, dr.med.spec.!

Ker se agonija zaprtja panoge gostinstva in turizma še kar nadaljuje (govorimo že o tretjem valu) in je v večini še vedno v nedelujočem stanju, naslavljamo na vas kot odgovorno osebno NIJZ vprašanja delavk in delavcev, zaposlenih v gostinstvu in turizmu.

Ne gre razumeti, da smo že v tretjem valu še bolj kužne angleške različice, kajti temu posledično se nam pojavlja vprašanje nadzora na mejnih prehodih. Glede na testiranja, vsa dokazila o cepljenosti, prebolelosti, še vedno prihajajo novi in novi sevi. Kaj so razlogi?

Od vas, kot stroke želimo in pričakujemo tudi  argumentiran podatek, na podlagi katerih analiz in dejstev odprte terase, gostinski vrtovi in gostinski lokali, restavracije, in ostali subjekti v panogi, predstavljajo tveganje za širitev okužb. Od nekaterih gostincev, ki vendarle delajo v tem času (v termalnem in zdraviliškem turizmu, kjer so gostje na rehabilitaciji,  ob raznih športnih prireditvah, tudi svetovnega ranga, itd.), vse do sedaj ni bilo informacij za kakršno koli okužbo ali širjenje virusa.

Nenazadnje pa je Vlada skupaj s stroko vendarle dovolila (povedano je bilo, da poskusno) odprtje teras v določenih  regijah, ki so se pa tudi že premaknile iz rumene barve semaforja v slabšo barvo, pa vendar ostajajo terase odprte. V ostalih regijah pa do  možnosti odprtja sploh ni prišlo! Kakšni so to poskusi delovanja le določenih subjektov in kako jih lahko argumentirate? Ne želimo odgovora, da je razlog epidemiološka slika. Kajti od vseh dejavnosti v gospodarstvu  je ves čas epidemije (od 19.10.2020 dalje)  v lock downu edino panoga gostinstva in turizma.  Vse druge veje gospodarstva in javnega sektorja delajo,  in vsi vemo, da tudi od tam izhajajo okužbe in se širijo,  pa še nobena proizvodnja ni bila zaustavljena. Še več, o teh okužbah sploh javno ne govorite! Ves čas pa je sum  na panogo, ki je  v enem letu zaprta že 7 mesecev! Kako dolgo se bo še preizkušalo vzdržljivost delavk in delavcev, ki so doma na čakanju na delo že 7 ali več mesecev?

Vi ste stroka, ta odgovornost za vse zaposlene v panogi, je tudi na vaših ramenih!  Samo od  marca do decembra 2020 je bilo odpuščenih preko 12.300 delavcev iz te panoge, ugasnilo je preko 3.000 subjektov…

S to, za nas delavce nerazumno odločitvijo stroke in Vladnih odločevalcev z drugim lock downom panoge, niste pahnili v brezizhodni položaj le na tisoče  delodajalcev, temveč tudi  več tisoč delavcev in še več tisoč njihovih družinskih članov!  Za angleško različico virusa, bo prišla naslednja različica, nas boste kot edino panogo v lock downu omejevali z ukrepi stroke in vlade, dokler ne bo sesuto dovoljšnje število manjših družb in deležnikov in vse več revežev v lastni državi?

Vlado in odgovorna ministrstva smo že večkrat opozorili na druženje ljudi, ki pijejo razne pijače in kave na vse mogočih parkiriščih, počivališčih, bencinskih črpalkah, kjer ni nikakršnih varnostnih nadzorov in spoštovanje ukrepov in pitja v prostorih, ki so skriti očem javnosti. Še vedno pa ni dovoljeno odprtje teras, vrtov, lokalov…kjer bi s poostrenimi nadzori in spoštovanjem ukrepov stroke le to bistveno lažje nadzorovali. Nenazadnje je odprta tudi vsa trgovinska dejavnost, kjer tudi gre za zaprte prostore, pa lahko delajo. V katerem grmu torej tiči zajec?

Od vas vsekakor pričakujemo razumen in argumentiran odgovor, ki ga bomo prenesli med delavke in delavce. V kolikor nas boste imeli kot edino gospodarsko panogo, ki letno doprinaša do 13% BDP, še dolgo v tem primežu neživljenjskih ukrepov, se bo strah za preživetje samo še stopnjeval, kar pa bo vplivalo tudi na nadaljnje odločitve in posledice morebitnih aktivnosti zoper sprejete vladne ukrepe, v katerih upamo, da prevladuje mnenje stroke.

Morate nas razumeti, da je 7 mesecev ne dela in socialne izolacije uničujoče za vse in vsakogar!

Že v naprej se zahvaljujemo za vaš odgovor.

S spoštovanjem,
Breda Črnčec, dipl. ekon.
generalna sekretarka SGiT Slovenije