Aktualne novičke junij 2023

Posted on Posted in Novičke

SREČANJE DELAVCEV GOSTINSTVA IN TURIZMA
6.6.2023 OB VELENJSKEM JEZERU

Preko 200 udeležencev je prišlo na naše,  že 31. srečanje delavcev gostinstva in turizma Slovenije, ob Velenjskem jezeru. Povabilu na srečanje se je odzval tudi  gen. sekretar ZSSS Boštjan Medik. Udeležence je zabaval  DJ Robi, Tamburaši iz Rogaške, bend iz Prekmurja, glasbenik in imitator Tilen Artač in Jure Mastnak.  Vsi udeleženci pa so se lahko brezplačno vozili s pletno in napihljivim čolnom po Velenjskem jezeru.  

V uradnem delu prireditve smo podelili tudi najvišja priznanja SGIT za prispevek k uveljavljanju pravic delavcev ter krepitvi sindikata in sindikalnih vrednot. Plaketo SGIT sta prejela Jelica Pintarič, outsorcana predsednica iz Save Turizem, sedaj zaposlena in izvoljena zaupnica sindikata v Aktivi čiščenje v H. Bernardin  in Andrej Grahor, predsednik sindikata v družbi Istrabenz Turizem.  

Črnčecova, gen. sekretarka SGIT Slovenije,  je v svojem nagovoru člane opozorila na to,  da smo še vedno  priča, predvsem v družbah, ki so v državni lasti,  da si kapital še vedno največji kos pogače, ki jo ustvarjajo delavci,  odreže prav zase! In da je prav to  razlog, da  morajo biti naša sindikalna prizadevanja za boljši položaj delavk in delavcev,  samo še večja in  še aktivnejša!

Namreč, brez tega, da postanemo številčnejša in s tem močnejša sindikalna organizacija gostinstva in turizma, bodo naši skupni cilji težko dosegljivi. 

Nič od že pridobljenih pravic nam namreč ni bilo podarjeno, nič nam ni padlo in nam ne pade iz »nebes«! Vsaka pravica je plod sindikalnih aktivnosti, požrtvovalnosti in solidarnosti. Pohlep kapitala je namreč vse večji, je kot vreča brez dna. Izpostavila je tudi, da so pred zahtevnimi pogajanji za kolektivno pogodbo dejavnosti, ki se izteče konec tega leta in da je cilj, izpogajati in iztržiti čim več v dobro delavk in delavcev, ki delajo v tej dejavnosti. Vendar bo doseči cilj  dobre kolektivne pogodbe lahko dosegljiv  s pomočjo vseh članov, povezano in solidarno!

Udeleženci so se s prireditvenega prostora poslovili v večernih urah in odšli proti domu polni lepih utrinkov iz druženja in si obljubili, da se naslednje leto znova vidimo.

Video filmček: 31. srečanje delavcev SGIT – (sindikat-git.si)

Srečanje članov v fotografiji >>

KAJ STORITI, ČE DELODAJALEC NE IZPLAČA REGRESA ZA LETNI DOPUST?

Ne pozabite, za dejavnost gostinstva in turizma je sindikat GIT izpogajal najnižji regres v višini 1.500 evrov. To je najmanj, kar morate dobiti v družbah, katere zavezuje Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma! Če regresa ne bi dobili izplačanega, takoj javite na SGIT Slovenije: sgit@sindikat-zsss.si

Več o neizplačilu regresa, preberite  na spletni strani ZSSS:

Spet je aktualen regres – Pišemo o njegovi letošnji višini in svetujemo, kaj storiti, če ga delodajalec ne izplača – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (zsss.si)

PRED NAMI JE POLETNA VROČINA<> 
Od vročine se zvrti – Življenje in delo v času podnebnih sprememb.

Dobro je vedeti: Zakon daje delavcu oziroma delavki pravico odkloniti delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ker delodajalec ni izvedel predpisanih varnostnih ukrepov, ter zahtevati odpravo nevarnosti. Če delodajalec škodljivih vplivov ne odpravi, lahko delavec ali sindikat zahteva tudi posredovanje inšpekcije dela.
Na inšpektoratu za delo sicer zagovarjajo stališče, da občasno (poletno) zvišanje temperatur ne ogroža neposredno zdravja in življenja ljudi (verjetno bi bilo bolje reči zdravih zaposlenih v dobri kondiciji!), delodajalce pa napotujejo na nekaj ukrepov za izboljšanje delovnih pogojev v poletnem času:

  • pri uporabi klimatskih naprav v delovnem okolju upoštevajte pravilo –7 stopinj Celzija, kar pomeni, da temperatura zraka v delovnem prostoru ne bi bila za več kot 7 stopinj Celzija nižja od zunanje temperature;
  • pijte brezalkoholne pijače;
  • nosite lahka in zračna oblačila;
  • seznanite se z zdravstvenimi simptomi, ki so značilni, ko je človeški organizem izpostavljen previsokim temperaturam;
  • izogibajte se slani hrani in začimbam;
  • najbolj učinkoviti so kratki in pogosti premori v ohlajenih prostorih, katerih temperatura pa ne sme biti tako nizka, da bi bilo zaradi nagle temperaturne spremembe ogroženo zdravje;
  • najbolj zahtevna dela opravite zgodaj zjutraj, ko je zunanja temperatura še nizka;
  • če delate v ekstremno visokih temperaturah, vedno delajte v paru zaradi morebitnega nudenja medsebojne pomoči.

Idealna delovna temperatura je sicer od 20 do 22 stopinj Celzija. Že pri 24 stopinjah se človekova delazmožnost z vsako dodatno stopinjo zmanjša za štiri odstotke. Pri več kot 26 stopinjah pade koncentracija, poide nam moč, utrujeni smo in izčrpani, naredimo več napak in več je nezgod.

Več z napotki, objavljenimi že v lanskem letu: https://www.zsss.si/kaj-storiti-visoke-temp-216/

NEKATERI DELAVCI ZARADI ENOTNE VOZOVNICE OB DEL PREJEMKA
STA, 25.6.2023

Potem ko je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo s 1. junijem uvedlo enotno vseslovensko vozovnico za potniški promet, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarjajo, da ta lahko negativno vpliva na povračilo stroškov zaposlenih za prevoz. Ob tem so kritični, ker so bile spremembe uvedene brez sodelovanja socialnih partnerjev.

Več na: https://www.tax-fin-lex.si/Home/Novica/26935

DRAGE ČLANICE IN ČLANI, NAJ BO  DELO TUDI V POLETNEM ČASU UŽITEK!

V PRIMERIH TEŽAV PRI OPRAVLJANJU DELA,  KRŠITEV IN PROBLEMOV, SMO VAM VEDNO DOSEGLJIVI NA sgit@sindikat-zsss.si  PIŠITE, VPRAŠAJTE!

PRAV TAKO VSE ČLANICE IN ČLANE SINDIKATA PRIJAZNO VABIMO K SKUPNEMU USTVARJANJU ZANIMIVIH IN AKTUALNIH INFORMACIJ SGIT SLOVENIJE! POSREDUJTE PREDLOGE, POBUDE IN INFORMACIJE<> IZ DRUŽB, KJER DELATE!

IN POVABITE V SINDIKAT TUDI SVOJE SODELAVCE! LE MNOŽICA LAHKO DOSEGA ZASTAVLJENE CILJE IN ZMAGUJE!

 

                                            TVOJ SINDIKAT DELAVCEV GOSTINSTVA IN TURIZMA

                                                              SLOVENIJE