Ali ste vedeli?

Posted on Posted in Novičke

KAJ STORITI, ČE POLETI VROČINA NA DELOVNEM MESTU POSTANE PREVISOKA?
ZSSS, 10.7.2023

28. stopinj CelzijaV 25. členu Pravilnika o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih je določeno, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija, razen v t. i. »vročih delovnih prostorih«, v katerih so temperature zaradi sevalnih temperatur višje. V takih primerih mora delodajalec na ustrezen način poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, na hodnikih in stopniščih, ki so povezani z vročimi prostori, niso višje od 20 stopinj Celzija.

Ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj – to je lahko tudi samo občasno, v prvi vrsti kot posledica višjih zunanjih temperatur, kar je značilno zlasti za poletne mesece –, mora delodajalec v tem času zaposlenim prav tako zagotoviti ustrezno toplotno udobje ter v povezavi s tem, če prihaja do prekoračitve dovoljenih temperatur oziroma do ugotovljenega neustreznega toplotnega udobja, sprejeti določene ukrepe. Ker običajno ne gre za stalno preseganje dovoljene temperature, se lahko delodajalec poslužuje tudi začasnih ukrepov, ki veljajo le v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur. Med njimi so običajno najpogostejši organizacijski, npr. prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori, ponudba ustreznih osvežilnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno, kot skrajni ukrep pa je mogoča tudi prekinitev delovnega procesa.

Ne pozabite!

Vedno, tudi ko gre za delo v času vročinskih valov in za različne težave ter kršitve, povezane s tem, se lahko za prvo pomoč oziroma za prve informacije obrnete na sgit@sindikat-zsss.si

Več na: https://www.zsss.si/kaj-storiti-poletje-vrocina-286/

VPLIV ENOTNE MESEČNE VOZOVNICE NA POVRAČILO STROŠKOV PREVOZA NA DELO IN Z DELA

Odziv ZSSS na uvedbo nove vozovnice »Slovenija«
ZSSS, 5.7.2023

Enotna mesečna vozovnica, s katero je določena cena mesečne vozovnice v višini 70 evrov in velja od 1. junija 2023, bo nesporno imela vpliv na višino povračil stroškov prevoza na delo in z dela v primerih, ko delavcu oziroma delavki pripada povračilo stroškov za prihod na delo in z dela v višini najcenejše mesečne vozovnice za javni prevoz. Enotna cena mesečne vozovnice se nanaša na relacije medkrajevnih prevozov in ne vpliva na cene, ki veljajo za mestni javni prevoz.

Več na: https://www.zsss.si/enot-mesecna-vozovnica-166/

SPREMLJAJTE VIDEO PREDSTAVITVE SGIT NA FB IN YOUTUBE

sindikatgit

POMEMBNO: VARNOST IN ZDRAVJE PRI DELU V GOSTINSTVU

Na Portalu VZD (Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ) preberiteVarnost in zdravje pri delu v gostinstvu: http://www.osha.mddsz.gov.si/gostinstvo/INDEX.HTM

PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O JAVNI RABI SLOVENŠČINE

V pripravi je Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS-B). Namen je prilagoditev novim tehnologijam in storitvam za dostop do storitev informacijske družbe. Predlaga se sprememba opredelitve javne rabe slovenščine, ki bi obsegala tudi rabo slovenščine v elektronskih komunikacijskih in digitalnih odjemalnih napravah. Predlog zajema tudi obveznost ponudnikov storitev informacijske družbe in posredniških spletnih storitev s sedežem v Republiki Sloveniji, da svoje vsebine in storitve ponudijo uporabnikom na območju Republike Slovenije v slovenščini. Novi 15.a člen bi uredil uporabo slovenščine v digitalnih oziroma elektronskih napravah. S tem bi morali imeti operacijski sistemi in grafični ter govorni uporabniški vmesniki v elektronskih napravah, ki so v prodaji ali ponujajo potrošnikom na območju Republike Slovenije, omogočeno izbiro slovenščine in uporabo slovenskega črkopisa.

NE POZABITE NA UGODNOSTI ZA ČLANE PRI SGITS!
BON OB ROJSTVU OTROKA, KRATKOROČNI BREZOBRESTNI KREDIT…

Več info na:https://www.sindikat-git.si/category/ugodnosti/

ČLANI, TU SMO ZA VAS. IN Z VAMI. POKLIČITE, VPRAŠAJTE, PREDLAGAJTE!