Zbiranje podpisov – pobuda Inštituta 8. marec samo »JA« pomeni »JA«

Posted on Posted in Novice

Tudi v SGIT Slovenije smo med tistimi, ki  se zavzemamo za ničelno toleranco do vsakršnega nasilja vključno s spolnim nasiljem, ne glede na to ali se dogaja na delovnem mestu, doma ali v družbi. Zato se pridružujemo pobudi Inštituta 8. marec, ki z današnjim dnem pričenja z zbiranjem overjenih podpisov za spremembo zakonskega člena kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja (KZ-1).

S predlogom se spreminja pogled na spolno nasilje, saj trenutni model temelji na modelu prisile, pri katerem pravno gledano ne gre za posilstvo, v kolikor storilec ne uporabi sile. Zato se predlaga model soglasja »ja pomeni ja«, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. Le takšna ureditev ustrezno zaščiti žrtev in omogoča učinkovit pregon storilcev. Povsod po Evropi in svetu se že spreminja zakonodaja v model soglasja »ja pomeni ja«, in tako kot v krovni organizaciji  ZSSS smo tudi v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije prepričani, da bi tej ureditvi morali slediti tudi v Sloveniji. Za vložitev Predloga zakona o dopolnitvah in spremembah Kazenskega zakonika (KZ-1), ki so ga pripravili na Inštitutu 8. marec, potrebujejo 5.000 overjenih podpisov.
 
Vsi, ki vam čas dopušča, vabljeni, da se danes v sredo, 17.2.2020 ob 16h, pridružite Sindikatu Mladi plus pred ZSSS, od koder se bo skupaj odšlo pred upravno enoto Tobačna oddati overjene podpise za zakonsko pobudo, ki prinaša redefinicijo kaznivega dejanja spolnega nasilja v model soglasja -JA pomeni JA.  
 
Podpise pa lahko oddate tudi kakšen drugi dan in tudi na drugih upravnih enotah. Pobudo pa lahko podprete kot posameznik oz. posameznica ali kot organizacija.
 
S sindikalnimi pozdravi in ostanite zdravi!
 
VAŠ SINDIKAT GIT SLOVENIJE