PREDLOGI SINDIKATA DELAVCEV GOSTINSTVA IN TURIZMA SLOVENIJE, KAKO ZADRŽATI KADRE V GOSTINSTVU IN TURIZMU

Posted on Posted in Novice

SGIT Slovenije smo člani ožje delovne skupine pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bo oblikovala predloge za reševanje kadrovske problematike v dejavnosti gostinstva in turizma.

V naših sindikalnih predlogih, ki smo jih posredovali 22.11.2021,  smo še posebej izpostavili težke pogoje dela in slabe plače.

Težki pogoji dela so predvsem neustrezen delovni čas, saj se dela vse dneve v tednu, vikende in praznike. Delavec pravzaprav nikoli ne ve, kako bo delal, urniki se tudi dnevno spreminjajo, predvsem zaradi pomanjkanja kadra. To pomeni, da si delavci ne morejo uskladiti poklicnega življenja z zasebnim. Problem so tudi normativi, ker če ni dovolj kadra, opravi en delavec delo za dva delavca…

Da so delavci v gostinstvu  podplačani, pa pove podatek o povprečni plači v gostinstvu, ki znaša za prvih sedem mesecev letošnjega leta okoli 1.260 evrov bruto, kar pomeni 850 evrov neto in znaša zgolj 65 odstotkov povprečne bruto plače RS (ta je za julij znašala 1.940 evrov bruto).

Preberi več >>