DELAVKE IN DELAVCI V GOSTINSTVU IN TURIZMU IMAJO DOVOLJ TER NE IZKLJUČUJEJO NIČESAR, NITI STAVKE!

Posted on Posted in Novice

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (Sgit) so danes izpostavili problematiko grozljivo nizkih plač, vedno bolj akutnega pomanjkanja kadra, izjemno težkih pogojev dela in kršitev delovne zakonodaje v dejavnosti. Zaradi slabih razmer so sprožili peticijo Za boljše plače in boljše delovne pogoje ter napovedali stopnjevanje aktivnosti, pri čemer ne izključujejo niti stavke.

Generalna sekretarka sindikata Breda Črnčec se je najprej ozrla, na kot je povedala, sramotno nizke plače in pojasnila, da znaša najnižja osnova bruto plača v dejavnosti 529 evrov bruto, povprečna plača pa je lani znašala 1330,27 evra bruto in s tem le 67 odstotkov povprečne plače v gospodarstvu. »To ni samo sramota, to je kršitev osnovnih človekovih pravic. Takšne plače ustvarjajo revščino zaposlenih in revne bodoče upokojence,« je bila jasna.

Sindikat se sicer s predstavniki sekcije za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije ter Turistično gostinske zbornice Slovenije pogaja o dvigu plač in novi kolektivni pogodbi dejavnosti, saj se aktualna izteče konec leta, a za zdaj ostaja brez uspeha. Po besedah sindikalistke zahtevajo zvišanje I. tarifnega razreda s 529 evrov bruto na raven minimalne plače, ki je letos pri 1074,43 evra bruto, ter zvišanje povračila stroškov prevoza na delo in prehrane v skladu z veljavno uredbo. Delodajalci se ne strinjajo z nobeno od zahtev, čeprav z izjemo koronskega leta 2020 beležijo rast prihodkov in dobička, je bila kritična Breda Črnčec. »Medtem ko so se številni zaposleni že znašli na pragu revščine, je turizem lani ustvaril 1,57 milijarde evrov prometa in 45 milijonov evrov čistega dobička

Zaradi stanja v panogi so se v Sgit obrnili na gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je za torek sklical sestanek z obema stranema. Tokrat ne nameravajo odnehati, je napovedala sindikalistka, zato ne izključujejo ničesar, niti stavke.

V Sloveniji sicer država prek gospodarskih družb oziroma različnih finančnih institucij obvladuje velik delež lastništva večjih turističnih podjetij. (Ne)posredno je prisotna v družbah Sava Turizem, Istrabenz Turizem, Terme Čatež, Terme Olimia, Hit Alpinea, pa je povedala Irena Jaklič Valenti iz Območne organizacija ZSSS Primorska in Notranjska. Ob napovedani ugasnitvi Družbe za upravljanje terjatev bank in prenosu njenega portfelja turističnih naložb na Slovenski državni holding bo prišlo do koncentracije turističnih naložb, je med drugim opozorila. Četudi nova strategija turizma napoveduje razmejitev lastniške in upravljalske strukture, pa sindikat skrbi, da bodo vnovič na vrhu enaki akterji in osebe, povezane s trenutnimi upravami v teh družbah.

Najslabše plačani so namreč ravno delavci in delavke v družbah, v katerih ima svoje deleže tudi država, obenem je tam največ kršitev delovne zakonodaje, je dejala sekretarka iz Območne organizacije ZSSS Gorenjska Mirela Žnidarec. Po njenih besedah beležijo sistemske kršitve na področju delovnega časa, počitkov, zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu ter tudi obračuna plačila za delo. Obregnila se je še ob delo inšpektorata za delo ter dala vedeti, da inšpekcijski nadzori niso pravočasni, obenem pa trajajo predolgo.

Delavke in delavci v gostinstvu in turizmu imajo dovolj, so bili jasni v sindikatu. Foto G. I.

 Predsednica sindikata Samsic Kornelija Kianec, ki zastopa sobarice ter čistilke in čistilce v hotelih Sava Turizem, zaposlene pri zunanjih izvajalcih, je opozorila, da delajo tudi po več dni skupaj, da so preutrujeni in iztrošeni. »Nekateri sodelavci, ki so zaposleni že eno leto, še niso imeli prostega vikenda, nekatere delavke in delavci, ki so delali v poletni sezoni, od maja do konca septembra, pa so lahko koristili le nekaj prostih dni. Letni dopust v poletnem času so le sanje, ker ni dovolj ljudi, ga ne moremo koristiti. In za vse to garanje od petka do svetka prejemamo zgolj 610 evrov osnovne bruto plače. To je novodobno suženjstvo.« Nobena skrivnost seveda ni, da v gostinstvu in turizmu močno primanjkuje kadra. Po uradnih podatkih naj bi manjkalo 10 tisoč delavk in delavcev, neuradno pa še veliko več. Glavni vzrok je dejstvo, da je bila panoga v zadnjih letih zanemarjena, delo, delavci in poklici v njej pa razvrednoteni in postavljeni na stranski tir, je poudaril namestnik predsednice sindikata Marche Gostinstvo Žiga Bevc. Mladi po njegovih besedah nimajo interesa za tako slabo plačano delo, saj jim ne omogoča najema kredita in tudi ne napredovanja. Poleg tega potrebujejo prosti čas za življenje, v panogi gostinstva in turizma, ki je po podatkih sindikata do pred kratkim prispevala do 13 odstotkov BDP in spada med največje zaposlovalce v Sloveniji, saj po neuradnih podatkih daje delo okoli 40 tisoč ljudem, pa se gara cele dneve.

Še odzivi iz ostalih medijev, 20.10.2022:

https://www.rtvslo.si/slovenija/zaposleni-v-gostinstvu-in-turizmu-zahtevajo-boljse-place-in-boljse-delovne-pogoje/644471 

Planet TV prispevek ob 18. uri

NOVA 24 TV (2 x prispevek)

https://www.sta.si/3095434/zaposleni-v-gostinstvu-in-turizmu-v-oster-boj-za-visje-place-mozna-tudi-stavka

https://www.24ur.com/novice/slovenija/gostinci-in-turisticni-delavci-v-oster-boj-za-visje-place-mozna-tudi-stavka.html

https://www.zurnal24.si/slovenija/panoga-obraca-milijone-delavcem-drobtinice-395155

https://www.dnevnik.si/1042999278/slovenija/zaposleni-v-gostinstvu-in-turizmu-zaradi-nizkih-plac-grozijo-s-stavko

https://www.delo.si/novice/slovenija/garajo-v-tezkih-razmerah-a-zivotarijo/

https://vestnik.si/clanek/aktualno/gostinci-in-turisticni-delavci-zahtevajo-visje-place-in-grozijo-s-stavko-1002108

https://www.primorske.si/slovenija/zaposleni-v-gostinstvu-in-turizmu-v-oster-boj-za-v

https://www.koroskenovice.si/novice/zaposleni-v-gostinstvu-in-turizmu-v-oster-boj-za-visje-place-mozna-tudi-stavka/

https://n1info.si/novice/slovenija/zaposleni-v-gostinstvu-in-turizmu-opozorili-na-slabe-pogoje-v-igri-tudi-stavka/

https://www.metropolitan.si/novice/slovenija/gostincem-in-turisticnem-delavcem-je-prekipelo-se-obeta-stavka/

Za višje plače in boljše delovne pogoje!

Delavke in delavci gostinstva in turizma smo odločeni, da si izborimo višje plače in boljše delovne pogoje. Dela je vse več, zaradi nizkih plač je sodelavcev vedno manj. Posledica tega je vse večji obseg dela, obremenitve so vse hujše, kar škoduje našemu zdravju. Prizadela nas je tudi skokovita rast cen, posebej osnovnih živil. Z nizkimi plačami smo vsak mesec postavljeni pred dilemo, ali naj plačamo račune ali kupimo hrano.

Odvzeta nam je z ustavo zagotovljena pravica do socialne varnosti! Hkrati pa smo delavke in delavci v turizmu v letu 2021 ustvarili za več kot milijardo in pol prihodkov in 45 milijonov čistega dobička! Ne zahtevamo nič drugega kot spoštovanje Splošne deklaracije človekovih pravic, po kateri ima vsak, kdor dela, pravico do pravičnega in ustreznega plačila, ki njemu in njegovi družini zagotavlja človeka dostojen obstoj.

Podpiši peticijo in podpri zahteve:

  • Najnižje osnovne plače v sektorju morajo biti brez doplačil do minimalne plače (1074,43 evra), narejen pa mora biti sorazmerni dvig po preostalih plačilnih razredih!
  • Usklajevanje osnovnih plač z indeksom cen življenjskih potrebščin!
  • Dvig nadomestil stroškov dela prehrane in prevoza, kot določajo uredbe!
  • Jasna določitev plačila za nadurno delo in urejen delovni čas!

Cilji so jasni: 

  • Za boljše življenje, za boljše plače.
  • Za boljše delovne pogoje, več zaposlenih, urejen delovni čas.

To je le nekaj osnovnih in najbolj perečih problemov, na katere že leta opozarjamo. Zdaj je skrajni čas za spremembe. Želimo boljši življenjski standard, ne zgolj životarjenje iz meseca v mesec.

V primeru ignorance bomo zaostrovali sindikalne aktivnosti, vključno s stavko. S svojim podpisom izražam podporo sindikatu pri njegovih aktivnostih.  

Skupaj smo močnejši, skupaj lahko uspemo!  

Do peticije je mogoče dostopati s klikom na spodnjo grafiko: